Hoe vind ik een goede psychotherapeut?

Bij de keuze voor een psychotherapeut kunnen verschillende overwegingen een rol spelen: de specialisatie van de therapeut, geslacht, leeftijd en dergelijke zaken meer. Misschien is de therapeut u door iemand aangeraden. Belangrijk is in ieder geval dat het 'klikt'.

 

In een psychotherapie bespreekt u zeer persoonlijke zaken met uw therapeut. Daarvoor is een basis van vertrouwen nodig. Tijdens het eerste gesprek kunt u zich een beeld vormen van de persoon en de werkwijze van de psychotherapeut en informatie verzamelen.

 

De volgende vragen kunnen daarbij een leidraad vormen: 

  • Wat kan de psychotherapeut mij bieden?
  • Hoe denkt hij/zij over mijn problemen?
  • Welke werkwijze hanteert de therapeut?
  • Wat kost de therapie mij aan tijd, geld en energie?
  • Wanneer kan ik beginnen?
  • Is er een wachtlijst?
  • Hoe lang kan de therapie duren?
  • Wat verwacht de psychotherapeut van mij?
  • Hoe vaak kan ik terecht en hoe lang duren de gesprekken?
  • Is de psychotherapeut ook tussen de afspraken door bereikbaar?

 

Als u op basis van het eerste gesprek een positieve indruk heeft, kunt u besluiten om met hem of haar in zee te gaan. Als u twijfels heeft over de psychotherapeut of over de voorgestelde therapie, is het vaak beter om eerst eens een gesprek te hebben met een andere psychotherapeut.

 

Waar kan ik verder terecht voor psychotherapie?

Nederland telt zo'n 5000 psychotherapeuten. In feite zijn er twee mogelijkheden: u kunt terecht bij een psychotherapeut die in een instelling werkt, of bij een zelfstandig gevestigde of vrijgevestigde psychotherapeut. Psychotherapeuten in dienstverband werken vaak bij een Riagg, een psychiatrisch ziekenhuis of in een centrum voor geestelijke gezondheidszorg. Bij sommige instellingen kunt u zich rechtstreeks aanmelden, in andere gevallen heeft u een verwijzing van uw/een huisarts of andere hulpverlener nodig. U kunt dat bij de betreffende instelling navragen. In een Riagg, psychiatrisch ziekenhuis of centrum voor geestelijke gezondheidszorg werken meerdere psychotherapeuten. Het team dat de aanvraag beoordeelt, probeert een psychotherapeut te kiezen die zo goed mogelijk bij u past. Op basis daarvan zal men u een bepaalde psychotherapeut voorstellen. Meestal is het mogelijk om uw voorkeur voor een vrouwelijke of juist een mannelijke therapeut uit te spreken. Als u het gevoel heeft dat het niet klikt, kunt u het beste zo snel mogelijk om een andere psychotherapeut vragen. Vrijgevestigde psychotherapeuten hebben een eigen praktijk. U kunt zelf contact opnemen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek.

 

Bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) kunt u adressen van psychotherapeuten opvragen.

 

Bron: NVP

 

Print deze tekst